tirsdag 5. april 2011

Tro og Tvil (del1)

For noen år siden, når jeg fremdeles gikk på barneskolen, kom der en mann på besøk i menigheten vår. Jeg husker ikke hva han het, nesten ingenting av hva han snakket om, eller hvordan fyren så ut, men jeg husker hva som skjedde etter møtet. Folk ble bedt for. Folk ble helbredet. Og folk fikk K-Ø-lapper…. Jeg husker jeg nesten syns det var rarere med kølappene enn helbredelsene en stund. Men noe annet som også gjorde inntrykk på meg var de miraklene jeg kunne se skje. Rett for øynene mine fikk jeg se at folk som hadde ulik lengde på føttene sine fikk lik lengde. Føttene vokste ut mens jeg så på. Det her var jo selvfølgelig litt av en opplevelse for ei jente på, umh, jeg tipper sånn ca 10. Og en slik opplevelse måtte deles. Så jeg fortalte til vennene mine. Og oppdaget til min store forskrekkelse at de ikke trodde på meg. Det lyste på lang vei at de var skeptisk. Jeg husker ikke helt hvordan samtalen gikk videre, men jeg husker jeg spurte den ene venninna mi ”pleier jeg å lyge?” . Hun svarte nei, det gjorde jeg ikke, og hun hadde alltid stolt på meg før, men dette, det klarte hun ikke å svelge. Det ble rett og slett for mye.
Nå kan jeg forstå at det kanskje ikke var det letteste å tro på uten å ha vært der å sett det selv. Og det var kanskje ikke det snilleste eller lureste å gjøre å spørre så direkte om hun trodde jeg løy, men det her var viktig for meg. For det her hjalp meg å tvile litt mindre. Men det som fikk meg til å tvile mindre, fikk henne til å tvile på meg.
Jeg har tenkt litt på det her med tvil i dag. For det er liksom en sånn greie som vi kristne ikke skal slite med. Tvil. Vi skal ha tro. Vi skal ha” full visshet om det en ikke ser”. Vi skal ikke vakle. Vi tenker at vi skal være den klippen som Jesus vil bygge menigheten sin på. (for de som ikke har massevis av bibelbakgrunn så er det litt sitater fra det nye testamentet her.) Men hvordan i alle dager skal vi greie det? Jeg mener, Peter som gikk på jorden sammen med Jesus, så utrolige mirakler hele tiden, fikk se Lasarus stå opp fra de døde, han tvilte. Han gikk PÅ vannet mot Jesus, med Jesus foran seg, Jesus som gikk PÅ vannet, rett mot Peter, likevel så begynte han å synke, fordi han tvilte. På Jesus, som GIKK på vannet SAMMEN med Peter. Eller Tomas, som også hadde vært med i ”vi som digger Jesus” klubben i 3 år. Vært en av disiplene. En av de som var der når Jesus vekte den lille jenta opp fra de døde, når en kvinne ble frisk etter å bare røre ved kappen hans, Tomas var der når Jesus mettet 5000, han fikk holde en av de 12 kurvene med rester. Det var igjen mer mat, etter at 5000 mennesker hadde delt 5brød og 2 fisk. Etter at han har hørt Jesus selv fortelle om sin død og oppstandelse så nektet han å tro det før han fikk se det. Han tvilte. Og etter at de alle sammen hadde fått møte Jesus i livet, og sett han reise opp igjen så ble de redde. De gjemte seg, de låste dørene og de tvilte.
Dette er de 12 menneskene som gjør at jeg i dag har hørt om Jesus. Disse 12 som så Jesus, gikk med Jesus, levde med Jesus, arbeidet med Jesus. Disse 12 som var øyen vitner. Og likevel tvilte. Disse 12 vanlige, tvilende menneskene. De som ikke stolte på hva de andre hadde sett, eller hva de hadde hørt selv. Disse 12 forandret verden.
Nå bør det jo nevnes at det ble en merkbar forandring i motet deres etter at ”talsmannen”, som Jesus lovte, hadde kommet. Tvilen ble byttet ut med tro. Men villigheten til å bli brukt, villigheten til å tro begynte mens tvilen var der. Håpet begynte før troen kom.
Så da er det kanskje lov selv for oss da, å tvile av og til. Om ikke annet så sørger tvilen for at vi spør spørsmål. Og spørsmål fører til at man leter etter svar. Og det vet jeg er en god ting. For Matteus 7.7 sier at den som leter den finner.
Jeg tenker at tro og tvil, det er kanskje ikke så fjernt fra hverandre…?


(etter ørlite mer tenkning kom jeg frem til at det innlegget her ikke har nok kjøtt på bena til å få frem hva jeg tenker, så til alle som nå trodde jeg var gått fra vettet, eller har mista fotfeste helt, pust ut, senk skuldrene, ta det med ro, det kommer en del 2:p)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar